Λάμπρος Γκαραγκάνης

Δολοφονία ή δυστύχημα ο θάνατος της Νταϊάνα;

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για τις θεωρίες συνομωσίας που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το πώς έφυγε από τη ζωή η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, σαν σήμερα πριν δεκαοκτώ χρόνια.

Ξημέρωμα 30ής προς 31η Αυγούστου 1997… Δεκαοκτώ χρόνια πριν… Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ έχουν ολοκληρώσει τις διακοπές τους στη γαλλική Ριβιέρα. Αποφασίζουν διανυκτέρευση στο Παρίσι, πριν πάρουν την επόμενη ημέρα το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Αυτή η «στάση» αναμένεται να είναι και η τελευταία τους πριν το θάνατο! Μία μοιραία απόφαση, η οποία τους οδήγησε πρωτίστως στη διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Κάρλτον Ριτς (ιδιοκτησίας ομίλου Αλ Φαγιέντ) και δευτερευόντως στην επιθυμία για μία βόλτα με το αυτοκίνητο στο νυκτερινό Παρίσι. Την τελευταία τους σ΄ αυτή τη ζωή…

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα υπήρξε από τις προσωπικότητες που τα Μέσα, ανά τον κόσμο, λάτρεψαν. Η ζωή της έμοιαζε σαν παραμύθι και ήταν στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα κι αν η πορεία προς την απόλυτη αναγνωρισιμότητα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Μία φωτογραφία της στην «πιάτσα» των παπαράτσι μπορούσε να έχει αξία με τέσσερα ή έξι μηδενικά πίσω από τον αριθμό! Εκείνο το μοιραίο βράδυ, υπό τον φόβο κάποιου παπαράτσι, η Νταϊάνα και ο Αλ Φαγιέντ αποφασίζουν ν΄ αρχίσουν τη βόλτα τους, βγαίνοντας από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου, θέλοντας ν΄ αποφύγουν την οποιαδήποτε «συνάντηση».

Το εντυπωσιακό στοιχείο της βραδιάς εκείνης είναι ότι ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ έγινε αποδέκτης ισχυρών ενστάσεων της προσωπικής του ασφάλειας για τη βόλτα με τη Mερσέντες στο Παρίσι. Ενστάσεις που δεν εισακούστηκαν, αλλά είχαν γενεσιουργό αιτία την, κυριολεκτικά, περικύκλωση του ξενοδοχείου από φωτογράφους που θα πουλούσαν και την ψυχή τους στο διάβολο για μία φωτογραφία του ζεύγους. Όταν το πολυτελές όχημα έγινε αντιληπτό άρχισε ένα ανθρωποκυνηγητό άνευ προηγουμένου για ένα αποτυπωμένο στιγμιότυπο. Με νοικιάρικα δίκυκλα και αυτοκίνητα οι παπαράτσι «πολιόρκησαν» το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν η Πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Αλ Φαγιέντ.

Λίγο μετά την είσοδο στη σήραγγα Πλας Ντε Άλμα ακολουθεί η σφοδρή πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε κολώνα του τούνελ. Ο οδηγός Ανρί Πολ και ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ βρίσκουν τραγικό ακαριαίο θάνατο, ενώ η Πριγκίπισσα Νταϊάνα έχει τραυματιστεί σοβαρά κι εκπνέει λίγο αργότερα μετά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο. Μοναδικός επιζών του ατυχήματος ο σοβαρά τραυματίας σωματοφύλακας του ζεύγους Ρις Τζόουνς, ο μόνος, ίσως, άνθρωπος που μπορεί να δώσει μία πειστική εξήγηση για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Η κατάσταση της υγείας του Τζόουνς πέρασαν χρόνια για να βελτιωθεί (σ.σ. ακόμη δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε!), ωστόσο δεν δίστασε σε αρκετές περιπτώσεις να δώσει συνεντεύξεις και να μιλήσει για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το ξημέρωμα της 31ης Αυγούστου 1997.

Ξεκαθαρίζοντας πώς και ο ίδιος και η υπόλοιπη ασφάλεια του Αλ Φαγιέντ προσπάθησαν μέχρι τελευταία στιγμή να τον μεταπείσουν ν΄ ακυρώσει τη βόλτα, υπό τον φόβο των παπαράτσι και το μέχρι που θα μπορούσαν να φθάσουν για μία φωτογραφία. Η δεύτερη προσπάθειά τους να πειστεί ο Αλ Φαγιέντ να υπάρχει και δεύτερο αυτοκίνητο, που να καλύπτει τα νώτα του πρώτου, έπεσε κι αυτή στο κενό. Επομένως ως εδώ έχουμε όλα τα στοιχεία για ένα συνδυασμό αποφάσεων του Αλ Φαγιέντ, που ό,τι κι αν έγινε στη συνέχεια, το «στήριξαν» και οδήγησαν στην τραγική κατάληξη.

Πέραν του Ρις θα μπορούσε να βρεθεί μία άκρη για το τι συνέβη μέσα στο τούνελ, από τις κάμερες που ήταν τοποθετημένες κατά μήκος του και κατέγραφαν την κίνηση, υποτίθεται 24 ώρες το 24ωρο. Όταν, όμως, οι Αρχές του Παρισιού ζήτησαν τις κασέτες δεν υπήρχε τίποτα καταγεγραμμένο! Δεν εργαζόταν κανένας υπάλληλος εκείνη την ώρα, κάτι που δύσκολα γίνεται πιστευτό, οπότε δεν υπήρχε τίποτα το καταγεγραμμένο που να μπορούσε να δώσει φως στην υπόθεση. Κι εδώ αρχίζουν οι απορίες, διότι είναι προφανές ότι κάποιοι ήθελαν να κρύψουν από τον Τύπο το τι έγινε στο τούνελ και οδήγησε στο θάνατο τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους και την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Η μία εκδοχή περιλαμβάνει το σενάριο ότι οι παπαράτσι δεν ήταν τόσο πιεστικοί εκείνο το βράδυ κι απλώς ακολουθούσαν το αυτοκίνητο από απόσταση. Λόγω νυκτός δεν είχαν και σημαντικές ελπίδες, άλλωστε, να διαπεράσουν τα φιμέ τζάμια της Mερσέντες. Επομένως αναλογεί ευθύνη στον Ανρί Πολ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του ξενοδοχείου και σύμφωνα με μετέπειτα έρευνες μέτριος οδηγός! Είχε την υποδομή να διαχειριστεί καταστάσεις δύσκολες στο τιμόνι, έχοντας παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια, όμως η δουλειά του δεν ήταν αυτή. Επειδή η βόλτα κανονίστηκε αργά και δεν ήταν στο πρόγραμμα του Πολ, δεν αποκλείεται να είχε καταναλώσει κανένα ποτήρι παραπάνω από το αγαπημένο του γαλλικό κρασί…

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, πατέρας του Ντόντι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γιος του και η Νταϊάνα έπεσαν θύματα σχεδίου στυγνής δολοφονίας, με δράστη το «Παλάτι». Δημοσιοποίησε ιδιωτική συζήτηση που είχε με την Πριγκίπισσα, σύμφωνα με την οποία του εκμυστηρεύτηκε ότι πολύ θα ήθελε το «Παλάτι» να την ξεφορτωθεί, λέγοντάς του ότι έχει στα χέρια της και αδιάσειστα στοιχεία γι΄ αυτό! Παραδεχόμενος ότι όταν για πρώτη φορά η Νταϊάνα τού εξήγησε τους φόβους της, δεν την πήρε στα σοβαρά… Οι βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες αρνήθηκαν την οποιαδήποτε ανάμειξή τους ή της βασιλικής οικογένειας στην υπόθεση, με τον τότε επικεφαλής της MI6 Σερ Ρίτσαρντ Ντιάρλοβ ν΄ αποκαλύπτει ότι η Νταϊάνα αρνιόταν κατηγορηματικά την ασφάλεια που δικαιούταν και της παρείχε το αγγλικό κράτος!

Οι τοξικολογικές εξετάσεις, που αμφισβητήθηκαν από τις οικογένειες Αλ Φαγιέντ και Πολ, έδειξαν (μετά από αλλεπάλληλες εξετάσεις, που κράτησαν εννέα χρόνια!) ότι πέρα από αλκοόλ, ο οδηγός του μοιραίου οχήματος είχε κάνει χρήση εκείνο το βράδυ και αντικαταθλιπτικών χαπιών. Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο στην έρευνα αφορά την παρουσία ενός λευκού Φίατ Ούνο, πίσω από τη Mερσέντες του ζεύγους πριν το μοιραίο τρακάρισμα, για το οποίο άκρη δεν έχει βγει ως σήμερα σε ποιον άνηκε. Η οικογένεια Φαγιέντ κάνει λόγο ότι εξυπηρετούσε σκοπό των Μυστικών Υπηρεσιών της Βρετανίας, αλλά οι γαλλικές Αρχές μετά από ενδελεχή μελέτη κατέληξαν ότι ανήκει στο φωτογράφο Τζέιμς Αντανσόν, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασχοληθεί επαγγελματικά (ως παπαράτσι) με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Έχει ισχυρό, όμως, άλλοθι για εκείνο το βράδυ, ενώ απέδειξε ότι το λευκό Ούνο του την ώρα του ατυχήματος ήταν σταθμευμένο στο πάρκινγκ του σπιτιού του. Μάλιστα ήταν ακινητοποιημένο για καιρό, λόγω μηχανικής βλάβης. Ο Αντανσόν, τρία χρόνια μετά το ατύχημα, το 2000 αυτοκτονεί!! Δύο ακόμη εντυπωσιακά στοιχεία έκαναν στην πορεία των ετών πιο περίπλοκη την κατάσταση: κατά την πρόσκρουση φορά ζώνη ασφαλείας ο Ρις, που τελικά σώζεται, ενώ δεν φορούν οι Φαγιέντ και Νταϊάνα, στους οποίους ως σωματοφύλακας θα έπρεπε να το επιβάλει. Δεύτερον υπάρχει επιστολή της Νταϊάνα, της οποίας η γνησιότητα ουδέποτε αμφισβητήθηκε, σύμφωνα με την οποία η βασιλική οικογένεια θα σκηνοθετήσει ένα τροχαίο δυστύχημα για να τη βγάλει από τη μέση!

Οι σχέσεις της με το Μπάκιγχαμ, μετά το βασιλικό διαζύγιο με τον Κάρολο, ήταν όντως οριακές. Τις έκανε ακόμη χειρότερες η δράση της Νταϊάνα, που ήταν πάντοτε (ό,τι κι αν έκανε) πρώτο θέμα στις αγγλικές εφημερίδες. Το δεύτερο που διέλυσε ό,τι είχε απομείνει στις σχέσεις αυτές είναι ότι η Νταϊάνα περίμενε το παιδί του Ντόντι κι ότι ετοιμαζόταν να της κάνει πρόταση γάμου. Εφιαλτικό σενάριο, πράγματι, για το Μπάκιγχαμ, που βασίζεται, όμως, μόνο στο γεγονός ότι την ημέρα του δυστυχήματος ο Αλ Φαγιέντ έκανε μεγάλης αξίας κοσμήματα δώρο στην Πριγκίπισσα. Σύμφωνα με το σενάριο θα της έκανε πρόταση γάμου… Πέρα απ΄ αυτά υπάρχει η εκδοχή πώς η Νταϊάνα ήταν η συγκάλυψη για την επιτυχή απόπειρα δολοφονίας του Φαγιέντ, αλλά δεν πείθει τόσο! Το φοβερό είναι ότι υπάρχουν Άγγλοι που υποστηρίζουν ότι η Νταϊάνα ζει, έχοντας, μάλιστα, αποδείξεις για τούτο… Το σίγουρο είναι πως στην καρδιά του βρετανικού λαού θα ζει για πάντα!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x